Здравейте приятели.
Реших да започна една серия от статии на тема Paintball.
Първата е общо за пейнтбола. Бих искал тя да е встъпителна за новите хора, които се интересуват от спорта, но все още не са опитали. Надявам се, все повече хора да започнат да практикуват редовно. За целта е нужно максимално много информация да достигне до колкото може повече хора. Ние от X Land, като един от основните играчи на пазара, чувстваме задължение да правим това, като представим спорта в неговата истинска красота и същевременно максимално обективно.
PAINTBALL.
Пейнтболът е произлязъл от дървосекачната индустрия. Чрез устройства изстрелващи капсули пълни с боя, са маркирали дървета от разстояние. Както се досещате, на някой му е хрумнало, че това е безобиден начин да играеш на войници. За наше щастие е било успешно и се е родил един от най-прогресивно развиващите се екстремни спортове.
Пейнтбол е военно симулативен спорт, при който с пневматична пушка, наречена маркер и с помощта на газ под налягане се изстрелват желатинови топчета пълни с водоразтворима боя. При попадение в мишена, желатиновата обвивка се разпуква и топчето оставя солиден отпечатък. Топчетата са напълно безвредни за природата и безопасни за хората. Съставките са разградими и се ползват във фармацевтичната промишленост. Срещат се при доста от лекарствата, които ежедневно хората употребяват. Пейнтболът статистически се води и за един от най-безопасните спортове. Реално, най-сериозното нараняване при спазване на изискванията, което може да получите, е синина от удара на топчето. Изключително важно е да знаете е – по време на игра при никакви обстоятелства да не сваляте маската. Въпреки масовото очакване на хората, че ударите от топчета болят, бързам да ви успокоя, че това е много относително. Да, има случаи при стрелба от много близо и ако ви уцелят на някое по-заголено място да ви заболи. Но все пак имайте предвид, че това е по-скоро рядкост и освен това, все пак играете пейнтбол, а не Angry Birds.
Пейнтболът е подходящ за деца от 10 години та чак до 100 години. Проблем при по-малки деца е, че не можеш да си сигурен, че няма да си махнат маската по време на игра (което се случва и при възрастни) и, че оборудването обикновено е тежко за тях.
Физическата подготовка не е решаваща дали ще можете да играете или не, тъй като в игрите има различни позиции, както по-активни, така и по-пасивни. Дори да не тичате бързо като най-големите атлети на събитието, пак ще се забавлявате достатъчно пък и имате реална възможност да уцелите някой от добрите играчи (ако му направите засада например).
Започвам с предимствата и недостатъците на спорта спрямо другите подобни дейности.
Пейнтболът се води за екстремен спорт, въпреки, че няма нищо опасно в практикуването му. Просто адреналинът, който тялото ви отделя докато играете и емоциите, които изпитвате са наистина на високо ниво. За да съм откровен, трябва да кажа, че усещането е далеч по-слабо от свободно падане от 2000 м. (скачане с парашут например), но пък е сравнимо с да кажем карането на ски (който за мен е един от най-великите спортове) или каране off-road. Няма смисъл да го сравнявам със най-масовите спортове като футбол, тичане, баскетбол. Те просто нямат нищо общо и бледнеят като емоция. Предимството на пейнтбола пред много екстремните щуротии е в обстоятелството безопасност и респективно много повече хора могат да го практикуват. Освен това е колективен спорт. Не се сещам за друг екстремен и колективен спорт в момента, но това е огромно предимство. Колективните занимания освен емоция ви носят и други социални ползи. На игрите се запознавате с много нови хора от най-различни сфери, такива с които иначе няма как да се срещнете. Учите се на комуникация, стратегия, тактика, самоконтрол и самообладание докато сте под обстрел. И всичко това докато спортувате и се забавлявате. А спортът е здраве … и кеф. Заради тези му свойства, форматът е много подходящ и за teambuilding. Много актуално в последните години е както фирмените тиймбилдинг мероприятия, така и празнуването на рождени дни и ергенски партита. Нито при професионалните турнири, нито при стандартни игри за забавление, няма разделение на жени, мъже и деца. Всички играят заедно и се забавляват еднакво. Изобщо пейнтболът комплексно погледнато съчетава красотата от много видове дейности и за щастие много малко от недостатъците.
Един от малкото недостатъци на пейнтбола е факторът консумативи. За съжаление го има. При игра се харчат топчета и работен газ. Освен това теренът, на който се играе, трябва да е специално пригоден за целта. Това изисква в доста случаи предвижване до мястото. Поради това спорта е сравнително по-скъп. Разбира се и това е относително. Ако се сравнява с футбол и баскетбол на игрището на близкото училище, е по-скъпо. Но ако се сравнява със ски, off-road, картинг, скайдайвинг и много други, то тогава и по този параметър пейнтболът ще спечели. Средно за около 20 до 50 лв. може да се забавлявате много успешно почти цял ден. В съчетание с барбекю и приятна компания (ако играете на горски терен), то изживяването с приятели, непознати или пък със семейството е просто на максимум. Задължително е да се опита, освен ако не искате да рискувате да припознаете поредното си хоби . Все по-често по игрите идват хора със собствена екипировка. Това е много приятно, защото вече е ясно, че те са фенове и стават редовни в игрите. Това от своя страна води до по-многочислени мероприятия с по-добре структурирана игра. Пълна екипировка може да се купи на старо или нова. Цените започват от около 300 лв. и може да стигнат спокойно до няколко хиляди. Но за това в следващите публикации.
Темите, които ще разгледам в поредицата от статии са различните видове оборудване, различните видове пейнтбол, форматите за игра, основни техники, съвети за преди игра и по време на игра, др.